Τρίτη 21 Ιουνίου 2016


Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων 
άνοιξε τις πύλες του για το κοινό! 


Έπειτα από εννέα χρόνια που παρέμενε κλειστό, το Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων, πλήρως ανακαινισμένο και φιλοξενώντας την εξαίρετη έκθεσή του, άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του, το Σάββατο 7 Μαΐου.

Τα εγκαίνια πραγματοποίησε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς παρουσία του Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, που τέλεσε τον αγιασμό, του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων, Παναγιώτη Χατζηπέρου, της Προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιώς και Νήσων, Στέλλας Χρυσουλάκη, και του δημάρχου Κυθήρων, Ευστράτιου Χαρχαλάκη. Παρόντες στην εκδήλωση των εγκαινίων του Αρχαιολογικού Μουσείου Κυθήρων ήταν ο Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, Masuo Nishibayashi και ο Πρέσβης της Ιρλανδίας στην Ελλάδα, Noel Kilkenny.


«Το Μουσείο είναι ένας σύνθετος χώρος διπλής φιλοξενίας. Και ως χώρος διπλής φιλοξενίας είναι ανοιχτός όχι μόνο για τους κατοίκους του, αλλά και για τους επισκέπτες του νησιού, Έλληνες και ξένους από άλλους πολιτισμούς. Με αυτή την έννοια η φιλοξενία που είναι πολλαπλή, δημιουργεί το υπόβαθρο και για τουριστική ανάπτυξη. Δεν θα πρέπει όμως να βλέπουμε τα Μουσεία μας και τους αρχαιολογικούς μας χώρους ως ευκαιρία να φέρνουμε τουρίστες στον τόπο μας, αλλά αντίστροφα. Ότι δηλαδή ο δικός μας τόπος, ως τόπος φιλοξενίας μπορεί να υποδεχθεί ξένους πολιτισμούς και ξένους ανθρώπους, ώστε αυτοί να μετέχουν στον δικό μας πολιτισμό. Αυτό μπορεί να είναι η βάση του πολιτισμού, που θα μας φέρει και οικονομικά οφέλη», σημείωσε στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση που προηγήθηκε των εγκαινίων στην αίθουσα του Κυθηραϊκού Συνδέσμου, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το έργο της επισκευής και επανέκθεσης του Μουσείου εκτελέστηκε από την Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων στο πλαίσιο της Πράξης «Επισκευή, Διαρρύθμιση και Επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Κυθήρων», για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» της Προγραμματικής Περιόδου «ΕΣΠΑ 2007 - 2013». Η Πράξη συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.


Το Μουσείο, που βρίσκεται στην Χώρα Κυθήρων, φιλοδοξεί να γίνει εφαλτήριο για την γνωριμία του επισκέπτη με τους αρχαιολογικούς χώρους των Κυθήρων και των Αντικυθήρων.

Στην έκθεση παρουσιάζονται αρχαιότητες από τα δύο νησιά που καλύπτουν μία χρονική περίοδο από το 5000 π.Χ. έως και τον 3ο αι. μ.Χ. Η αφήγηση αναδεικνύει την πολιτισμική ταυτότητα των νησιών όπως διαμορφώθηκε από τη θέση τους στην πύλη του ελληνικού αρχιπελάγους και στο σταυροδρόμι των θαλάσσιων δρόμων της Ανατολικής Μεσογείου.


Η έκθεση ακολουθεί τις προτάσεις της σύγχρονης μουσειολογίας και αισθητικής, υπηρετεί τον εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό ρόλο του Μουσείου χάρη στο ποικίλο εποπτικό υλικό και την χρήση πολυμέσων. 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων βρίσκεται στην είσοδο της Χώρας, πρωτεύουσας του νησιού, το κτήριο όπου σήμερα στεγάζεται κατασκευάστηκε το 1911 για να στεγάσει τον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο, κατόπιν έγινε δωρεά το 1975 στο υπουργείο Πολιτισμού. Στη συνέχεια ανακαινίσθηκε το 1981 για να στεγάσει τα ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών. Το 1991 έγινε επέκταση ενός δωματίου και δημιουργήθηκε ξενώνας.


Το Μουσείο, λόγω βλαβών από τους σεισμούς το 2006, είχε παραμείνει κλειστό μέχρι το 20015, όταν και ολοκληρώθηκαν πλήρως οι εργασίες αποκατάστασης και ανακαίνισής του, με βάση σύγχρονες μουσειολογικές μελέτες, ώστε ο επισκέπτης να έχει άμεση επαφή με τα εκθέματα, και πιο ευχάριστη εμπειρία ξενάγησης.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr


DODONI Τravel
Ιακ. Δραγάτση 8, 4ος όροφος, 
Πειραιάς 18535 
Τηλ/Fax: 210 41 23 469, 
Κιν: 6936 11 22 93

Δεν υπάρχουν σχόλια: